interior • graphic • product | design

Articoli nella categoria Architecture

Koutalaki Ski Village by BIG

Danish architects BIG seem to have a thing for skiing on rooftops and have designed some more buildings that double up as ski slopes, this time for a resort in Lapland.

Visitors to the Koutalaki Ski Village in Levi will be able take an elevator up to the rooftops of the four accommodation blocks and ski back down.

The competition-winning buildings will surround and shelter a public square that can be used for ice skating and music performances.

Cafes and bars will occupy the lower floors of the buildings, while the top floor of one block will offer panoramic views of the surrounding snow-covered landscape.

The future Ski Village will transform the existing Levi ski resort into a world class destination, offering top quality accommodation and leisure services for skiers of all levels and demands. The proximity to the Kittilä airport ensures easy access to the resort attracting international visitors to Levi village and the whole Lapland region.

The Finland-based developer Kassiopeia Finland Oy is investing in its local region as it currently owns and operates Hotel Levi Panorama, Levi Summit Congress Center and Hotel K5 Levi and above and beyond has interests in developing the exquisite Koutalaki area.

“BIG’s visionary approach of combining unique types of accommodation and amenities along with the leisure activities offered at the resort, left the jury in awe.

Located on a gentle slope, the existing Levi ski center provides the framework for the future Koutalaki Ski Village which is conceived as an extension of the summit and the existing cluster of buildings in Koutalaki.

BIG proposes to create a series of buildings that radiate out from a central square and whose ends touch the ground to create four freestanding buildings that each provide access to the roof and allow the skiers to descend from the resort’s rooftop downhill in any direction.

The soft curves of the undulating roofs of the four buildings create a visual continuity of the natural land­scape while lending the whole village the unique character of a skislope skyline that creates an inhabited mountain top.

“The Koutalaki Ski Village is conceived as an extension of both the summit and the resort. Grown from the natural topography rather than dropped from the sky – the ar­chitecture extends the organic forms of natural landscape creating an inhabitable as well as skiable manmade mountain.

The four build­ings arc around a central square to create a new bustling village plaza at the heart of the resort, which is sheltered from the wind yet open and inviting to the surrounding landscape.

The whole resort area is connected through a network of paths that prioritizes skiers and pedestrians. Access to the roofs happens through central elevator cores allowing skiing down either towards the courtyard or the piste. An elevator located centrally in the hotel provides access to the roof top restaurant with a 360 degree panorama views of the landscape and plaza.

All accommodation units offered at the new resort enjoy beautiful views of the surrounding nature, including the eight private villas which are situated at different elevations to provide an undisturbed panorama, while the elevated private gardens serve as an extension of the landscape. The villas embrace the snowy landscape and allow the snow in all its forms become a part of the architecture itself.

While the four buildings simulate real ski slopes during winter time, combining the essence of a ski resort – skiing, relaxation, rec­reation and dwelling, the roofscape of the buildings during summer will be just as attractive serving as a green continuum of the surrounding natural landscape for hiking and pic­nics.

Name: Koutalaki Ski Village
Size: 47.000m2
Client: Kassiopeia Finland Oy
Location: Levi, Finland

Partners in Charge: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Project Leader: Hanna Johansson
Team: David Tao, Erik de Haan, Jeff Mikolajewski, Jesper Victor Henriksson, Lucian Racovitan, Maren Allen

Copyright © Dezeen Limited 2006-2010

LAVA: Classroom of the Future

‘Classroom of the Future’ by LAVA, Australia. All images courtesy of LAVA

Sydney, Stuttgart and Shanghai-based practice LAVA has designed the ‘classroom of the future’. the prefabricated and relocatable classroom unit integrates into the landscape while enhancing the learning environment, allowing adjustments for changing needs of remote schools in australia. transforming the stigma of unsightly and unpleasant moveable architecture, this proposal attempts to make learning fun and exciting within a sustainable, practical and cost effective structure.

Exterior

Eco-materials form symmetrical repeatable geometry and small lightweight modular elements. The facade system is manually operable adjusting the amounts of light and shade as necessary while altering the enclosed versus open space. The low cost and low carbon options for mass customization also adapts to various climates and configures to a variety of terrains. The three axis geometry produces interlocking arrangements, catering to changing class sizes and future learning methods.

Aerial View

Classroom Interior

Exploded Axonometric

Section Perspective

Temperate Climate Diagram

Temperate Climate Diagram

Arid Climate Diagram

Arid Climate Diagram

Tropical Climate Diagram

Tropical Climate Diagram

project info:

architect: laboratory for visionary architecture [LAVA] chris bosse, tobias wallisser, alexander rieck stuttgart – sydney – shanghai
name of project: classroom of the future
location: australia
date: 2011
client: future proofing school
status: competition entry – commendation
size: 60-180 sqm each

© copyrights 2000 – 2012 designboom, all rights reserved.

California Roll House: Sushi Wrap Meets Structural Ingenuity

The California Roll House is a futuristic concept design for a prefabricated house that Christopher Daniel of Violent Volumes has created. The house was designed with a desert setting in mind with its exterior wrapped in an energy-efficient material that reflects heat from the sun. The house appears rolled to form a tube-like shape with glass on either end that is controlled electronically to change the transparency for privacy and light control. The modular nature of the design makes for easy assembly and disassembly on site.

To maximize space, doors are hydraulically powered and curtains provide privacy as a space divider in the bedroom.

©  All Rights Reserved : Design Milk – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine

Villa Ronde

‘Villa Ronde’ by Tokyo- and Paris-based design practice Ciel Rouge creation (Henri Gueydan, Fumiko Kaneko) is a circular residence with a private museum on a rocky coast by the sea in japan. Directly engaging with the natural elements of the site, the design features a porous facade that allows the interior to experience the wind and natural light as well as provide panoramic views of the surrounding landscape.

Roof Garden image © ishii. t

Partially plugged into the topography of the land, the circular form was driven by the presence of a dominant northern wind, resulting in an angle-less structure that will provide the least amount of resistance on the site. The underground portion of the residence benefits from thermal exchange, facilitating passive operations in providing an ideal microclimate within. Cross ventilation is achieved through an inner garden that serves as a convection system in attracting fresh air. A 40cm thick roof garden, which hosts 500 m2 of solar panels, serves as natural insulation in addition to blurring the physical boundary between architecture and landscape.

From the water image © ishii. t

Exterior view image © ishii. t

Circumscribing a central courtyard, the interior programs are arranged as a ‘wandering place’ with rooms connected freely in a fluid manner. Small and large apertures that puncture the facade provide views of the water, rendering the house as a ‘panoramic tower’ reminiscent of old fortresses by the sea. As a result, every room holds an intimate relationship with the site, utilizing the landscape as a constant backdrop to the atmosphere of the interior.

views of outdoor circulation space images © ishii. t

outdoor stairway image © ishii. t

interior view image © ishii. t

view of central courtyard image © ishii. t

image © ishii. t

image © ishii. t

Pool image © ishii. t

Pool image © ishii. t

Effects of the facade image © ishii. t

image © ishii. t

Bedroom image © ishii. t

Office image © ishii. t

Courtyard at night image © ishii. t

Courtyard at night image © ishii. t

Site Plan

Floor Plan/ Level 0

Floor Plan / Level +1

Floor Plan / Level +2

Floor Plan / Roof Level

Karawitz Architecture: Passive House, Bessancourt

passive house in Bessancourt by Karawitz Architecture. All images courtesy Karawitz Architecture

Lo studio francese Karawitz Architecture ha sviluppato una casa passiva a Bessancourt,vicino a Parigi. La casa è chiusa sul versante nord al fine di limitare la dispersione termica e aperta sul lato sud beneficiando dell’energia solare. Esteticamente, è una replica astratta di una casa tradizionale. La seconda pelle della casa è in bambù non trattato che avvolge il telaio in acciaio e legno. Il rivestimento, che diventa grigio nel tempo, ha tratto ispirazione da fienili tradizionali nella parte dell’ Ile-de-France, dove è situata la casa. Questa seconda pelle passa davanti alle finestre del prospetto nord e  ricopre il tetto. Persiane con il medesimo disegno sono montate su grandi vetrate a sud con lo scopo di fornire ombra e la luce in casa. Pannelli fotovoltaici sul tetto completano il progetto, la produzione di 2695 kwh/anno di energia. La piastra di fondazione è l’unico elemento in cemento, l’intera struttura viene creata dai grandi pannelli in legno, che sono stati prefabbricati in officina.

French firm Karawitz Architecture have developed a passive house in Bessancourt, near Paris. The house is closed to the north to limit heat loss and opened to the south benefitting from free solar energy. aesthetically, it is an abstract replica of a traditional house. The second skin of the houses design is untreated bamboo which envelopes the frame in solid wood panels. The cladding, which becomes grey over time, drew inspiration from traditional barns in the part of the ile-de-france region where the house is situated. It passes in front of the windows to the north and finishes by unfolding on to the roof. Identical shutters are fitted on large bay windows to the south to provide shade and light in the house. Photovoltaic panels on the roof round off the program, producing 2695 kwh/yr in energy. The foundation slab is the only concrete element, the entire structure is created from the assembly of large solid wood panels, which have been prefabricated in a workshop.

when the shutters are all closed

when the shutters are all open

the bamboo connected to a steel frame

the balcony

the living area

kitchen

the dividing wall…

can be opened up

staircase

upstairs living space

bathroom

main bedroom

the entrance

entrance and car port

in the evening

section view

elevation view

site plan