interior • graphic • product | design

LAVA: Classroom of the Future

‘Classroom of the Future’ by LAVA, Australia. All images courtesy of LAVA

Sydney, Stuttgart and Shanghai-based practice LAVA has designed the ‘classroom of the future’. the prefabricated and relocatable classroom unit integrates into the landscape while enhancing the learning environment, allowing adjustments for changing needs of remote schools in australia. transforming the stigma of unsightly and unpleasant moveable architecture, this proposal attempts to make learning fun and exciting within a sustainable, practical and cost effective structure.

Exterior

Eco-materials form symmetrical repeatable geometry and small lightweight modular elements. The facade system is manually operable adjusting the amounts of light and shade as necessary while altering the enclosed versus open space. The low cost and low carbon options for mass customization also adapts to various climates and configures to a variety of terrains. The three axis geometry produces interlocking arrangements, catering to changing class sizes and future learning methods.

Aerial View

Classroom Interior

Exploded Axonometric

Section Perspective

Temperate Climate Diagram

Temperate Climate Diagram

Arid Climate Diagram

Arid Climate Diagram

Tropical Climate Diagram

Tropical Climate Diagram

project info:

architect: laboratory for visionary architecture [LAVA] chris bosse, tobias wallisser, alexander rieck stuttgart – sydney – shanghai
name of project: classroom of the future
location: australia
date: 2011
client: future proofing school
status: competition entry – commendation
size: 60-180 sqm each

© copyrights 2000 – 2012 designboom, all rights reserved.